Πώς να καθαρίσετε σωστά το παρκέ σας !!!

  

 

mop stock today tease 160205 b5ca5382bbff0442c92dbfa2535502b4.today inline large

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

wood floors cleaning

  

 

Τα ξύλινα πατώματα είναι καλαίσθητα και πολύ ζεστά. Είναι όμως και σημαντικά ευπαθή, γι’ αυτό και ο καθαρισμός τους απαιτεί προσοχή και ιδιαίτερη φροντίδα. Δείτε τις σημαντικότερα κόλπα για τον σωστό καθαρισμό των ξύλινων πατωμάτων.

 

Βάλτε ηλεκτρική σκούπα

Για την φροντίδα του πατώματός σας, συνιστάται το συχνό σκούπισμα με ηλεκτρική σκούπα, αλλά προσοχή. Αν η βούρτσα είναι σκληρή, πρέπει να προσέξετε να μην γδάρετε το πάτωμα. Ρυθμίστε, λοιπόν, την ηλεκτρική σκούπα στην ειδική ένδειξη για πατώματα.


Όχι στο σφουγγάρισμα

Τα ξύλινα πατώματα είναι ευαίσθητα στο νερό καθώς, αν βραχούν, φουσκώνουν και καταστρέφονται. Επιπλέον, τα καλής ποιότητας ξύλινα πατώματα δεν χρειάζονται καν χημικά για το καθάρισμά τους. Αποφύγετε, λοιπόν, τις σφουγγαρίστρες και προτιμήστε νωπά πανιά. Αν χρειάζεται να απολυμάνετε το πάτωμα, μία φορά στο τόσο, μπορείτε να ρίξετε λίγο ξύδι σε νερό, να βουτύξετε εκεί ένα πανί και αφού το στραγγίξετε καλά να καθαρίσετε το πάτωμα.


Εναλλακτικά, εφόσον διαθέτετε, εξαιρετική λύση για καθάρισμα και αποστείρωση του ξύλου είναι ο ατμοκαθαριστής.

 

Προσοχή στους λεκέδες

Σχετικά με την αφαίρεση των λεκέδων στο ξύλινο πάτωμα, μεγάλο ρόλο στο να επιλέξετε τρόπο καθαρισμού παίζει το υλικό του πατώματος και ειδικά το βερνίκι του. Αν το πάτωμα του σπιτιού σας είναι παλιό, τότε είναι πιθανό οι λεκέδες να έχουν εισχωρήσει στο ξύλο.
Στην περίπτωση αυτή το πάτωμα έχει βερνίκι με βάση το κερί και για τον καθαρισμό του θα πρέπει να αποφύγετε τα σκληρά καθαριστικά γιατί μπορεί να το φθείρουν μόνιμα.
Αντίθετα, αν το πάτωμα έχει σκούρες κηλίδες ή κηλίδες από τακούνια, τρίψτε το με μαλλί χάλυβα (θα βρείτε σε μαγαζί με καθαριστικά) και κερί για πατώματα. Αν η κηλίδα επιμένει ρίξτε της λίγο ξύδι και αφήστε το να «ποτίσει» για μία ώρα και στη συνέχεια καθαρίστε με ένα νωπό πανί.
Αν το πάτωμα έχει κηλίδες από λάδι, τρίψτε τον λεκέ με ένα απαλό σφουγγαράκι και λίγο απορρυπαντικό για να διασπαστεί το λίπος και σκουπίστε με ένα νωπό βετέξ. Αφήστε, έπειτα, το σημείο να στεγνώσει.

 

Για το γυάλισμα

Όταν το ξύλινο δάπεδο (παρκέ) χάσει την αρχική του λάμψη, τότε θα πρέπει να περαστεί με ένα ειδικό υγρό που περιέχει κερί για την περιποίηση ξύλινων επιφανειών. Τα πιο συνηθισμένα συνιστούν τον καθαρισμό του δαπέδου (σκούπισμα), την εφαρμογή με πανί του υγρού, ελαφρύ τρίψιμο, στέγνωμα για 20 με 25 λεπτά και γυάλισμα με καθαρό και στεγνό πανί. Ανάλογα με την χρήση, ένα ξύλινο δάπεδο θα πρέπει να συντηρείται με κερί τουλάχιστον δυο φορές τον χρόνο.

Προσοχή!!!

Αν το δάπεδο έχει καλυφθεί από ακρυλικό, θα χρειαστεί διαφορετική φροντίδα από το πάτωμα που έχει καλυφθεί με κερί. Στην περίπτωση αυτή είναι σημαντικό να γνωρίζετε το ακριβές υλικό του πατώματός σας, ώστε να το γυαλίζετε με το σωστό προϊόν που θα σας συστήσει ο κατασκευαστής. Όπως και να έχει, μην εφαρμόσετε ποτέ στιλβωτικά επίπλων στο ξύλο. Μπορεί να προκαλέσουν κηλίδες, θαμπάδα ή να αφήσουν υπολείμματα, που θα κάνουν δύσκολη τη συντήρησή του.

 

Τσάι για άμεση φυσική λάμψη

Το τσάι, θα κάνει το πάτωμά σας να λάμψει άμεσα. Σε χλιαρό νερό βάλτε δύο, τρία φακελάκια μαύρο τσάι και αφήστε το για λίγα λεπτά. Βάλτε το τσάι σε ένα κουβά. Βουτήξτε στο τσάι ένα μαλακό πανί τόσο ώστε να είναι νωπό. Τρίψτε μαλακά με το πανάκι το παρκέ και απολαύστε τη θεαματική αλλαγή.

  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

3 Hardwood 

 

 

 

 

 

  

Contact infos

#Tags

© 2013 xilino.net. All Rights Reserved. Designed By Galne

Perfect Facebook Like Box Sidebar